Enkel hjemmelaget grønnsakskraft som smaker fantastisk og gir supper og gryter et ekstra smaks - løft. Det tar en times tid å lage, og det er langt billigere enn de du får kjøpt i butikken. Du kan bruke grønnsaker som begynner å bli slappe, og du har da mest sannsynlig berget grønnsakene fra søppeldunken.
Grønnsaker som er foretrukket er alle typer løk, stangselleri, persillerot og gulrøtter. Det er godt å tilsette urter som timian, persille og salvie.
Grønnsaker som kan bli for påtrengende er rødbeter, mens squash og grønne bønner kan bli for bitter.
Det er lurt å la kraften småkoke på lav varme i minst 45 minutter. Helst litt over da dette får ut alle smaker fra de forskjellige grønnsakene du har valgt.
Ingredienser til en god kraft:
2 ss olivenolje
4 hvitløksfedd som du deler
2 store løk
5 selleri - stilker
3 store gulrøtter
1 ss tomatpurre
1,5 - 2 l vann
3 laurbærblad
Noen stilker fersk persille og eller timian
Salt og pepper
Instruksjon:
I en stor tykkbunnet kasserolle varmer du opp olivenoljen på medium varme.
Tilsett hvitløk, løk, selleri, gulrøtter, og la det surre i oljen noen minutter. Tilsett tomatpureen og la denne feste seg godt i grønnsakene. Det tar et lite minutt.
Hell over vann, tilsette urter, laurbærblad og litt salt og pepper.
La dette småkoke i minimum 45 minutter på svak varme.
La kraften avkjøles, og sil den etterpå. Fyll kraft opp på rene glasskrukker med lokk.
Oppbevares i ca en uke i kjøleskapet. Kraften kan fryses i inntil 6 måneder.
Håper du vil prøve oppskriften!
コメント